Apel de urgenta 112

SISTEMUL NAŢIONAL UNIC PENTRU APELURI DE URGENŢĂ  112

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgentă (SNUAU) reprezintă o componentă importantă a obligaţiilor serviciului universal, fiind prevăzut şi în una din Directivele semnificative pentru politicile sectorului de telecomunicaţii din acquis-ul UE.

Apelarea numarului 112 reprezinta o cale rapida de a comunica cu dispeceratele de urgenta (Politie, Pompieri, Ambulanta) în timpul unei situatii de urgenta. Sistemul 112 functioneaza la nivelul intregii tari, în toate retelele de telefonie, fixe sau mobile.

Sistemul 112 vizeaza asigurarea protectiei cetatenilor si a unui grad inalt de asistenta indiferent de locul în care se afla acestia.

Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) este construit prin crearea centrelor de preluare a apelurilor de urgenta si dotarea acestora cu un sistem operativ de telecomunicatii, destinat anuntarii, receptionarii, prelucrarii si transmiterii catre serviciile solicitate a apelurilor de urgenta, în mod centralizat si unitar.

Sistemul este folosit si pentru comunicarea intre serviciile specializate de interventie ale Politiei, Pompierilor, Ambulantei, care au obligatia de a actiona în cazul apelurilor de urgenta.